onsdag 21 december 2011

Julfesten!

Idag har jag varit med Klara och hennes små dagisvänner på julfest. Och det var en julfest som heter duga vill jag lova!! Det började med att vi samlades på gården utanför dagis, där sedan en häst med vagn skulle komma och skjutsa oss upp till skogen. Eftersom det var många barn så fick hästen köra 5 rundor. Klara och jag skulle åka i fjärde omgången, så vi fick vänta en stund på gården, men trots att det var många barn så var de så lugna och fina och otroligt förväntansfulla :-)Alla små barn skulle ha reflexvästar på sig, men Klara var lite avigt inställd till denna ända tills jag sa att man måste ha en sådan när man åker med hästen, DÅ skulle västen på fortare än kvickt. Uppe i skogen hade en stor ek blivit pyntad med glitter och kulor, jätte tjusig!! Det blev pepparkakor och saft till barnen, sen lästes det en tomtesaga, barnen fick klappa den fina hästen som skjutsat dem till skogen, vi dansade små grodor mm runt eken och SÅ KLART dök tomten upp!! Barnen lämnade önskelistor och pratade med tomten :-)Sen fick vi gå tillbaka till dagiset, och nu märktes det att vi hade varit ute några timmar och att all spänning inför mötet med tomten släppt, för vissa barn var bara ledsna och trötta på vägen tillbaka. Men inte Klara hon var glad och traskade glatt hela vägen, och när vi kom tillbaka stannade vi och lekte med barnen ute på dagis gården, åkte rutchkana och gungade innan det var dax att traska hem o äta lunch. Klara traskade hela vägen hem också :-)STORT TACK!! och GOD JUL till personalen och barnen på Klaras dagis för denna fina fest och för att jag också fick vara med!

I eftermiddag har vi bakat pepparkakor, Klara tyckte det var jätteskoj! Hon älskar ju att leka med lera och pepparkaksdeg påminner ju en del om lera ;-) Vi skippade eftermiddagens sovstund för Klara, hon har nämligen fått för sig att hon skall vara uppe till 22-22.30... Men idag somnade hon 19.30, så imorgon kommer hon förmodligen att vakna vid 05, för då hade jag tänkt att vi skulle ha sovmorgon!Tog hårt på mina krafter oxå att vara ute i friska luften i 3 timmar....

God natt!
Therése

PS Håll utkik i Kristianstadsbladet och Norra Skåne efter reportage från denna fina julfest!

tisdag 20 december 2011

Julveckan

Jaha, så var den här igen, julveckan. På lördag är det dax, då kommer han, TOMTEN!!! OM man har varit snäll vill säga ;-)Här är granen klädd, skinkan griljerad och provsmakad, alla klappar är färdiga, så hit kan tomten komma när som helst!

Imorgon är det julavslutning i skolan och Klara skall ha julfest med dagis. I fredags kom en av Klaras fröknar hit med en inbjudan till festen och en jättefin bok med foto på kompisarna och teckningar som de hade ritat till Klara, och på framsidan av boken hade alla fått sätta sitt fingeravtryck med röd vattenfärg, sååå sött!!! Det blir nog en rolig julfest, det skall åkas häst o vagn ut i skogen och träffa TOMTEN!!Här hemma har det inte varit smärtfritt sen jag skrev sist, nej då! Klara har hunnit med att var sjuk en omgång. Det började torsdagen den 8:e med feber, som vanligt och på natten steg den upp mot 40 strecket. Jag ringde vår sköterska CSK på fredag morgonen, mest för att berätta att hon var sjuk, så att de skulle veta om det och kunna förbereda helgpersonalen på att vi kanske var i antågande. Vår läkare ringde upp mig lite senare under dagen för att diskutera läget, för det här var ju utanför "intervallet", det hade ju bara gått ca 2 veckor sen förra gången.

Hon tyckte därför att det är väldigt angeläget med det där benmärgsprovet som skall tas, och hon tycker att det är så pass angeläget att det skall göras innan jul... Det kommer att göras på SUS Malmö eller SUS Lund, jag framför att vi ju gärna ser att Lund gör det, eftersom provet måste tas under narkos och det är ju inte helt problemfritt med Klara. Det bestäms att vår ansvariga infektions läkare skall ringa på tisdagen och berätta mer.

Klara har HÖG feber hela helgen, MEN det är annorlunda denna gång, hon äter och dricker, det brukar hon inte göra, så vi åker inte in. Men eftersom febern inte gett med sig på måndagen åker Johan o Klara in och tar lite prover, som FAKTISKT!! visar något denna gång. Hon har halsfluss! Så detta var inte en av de där oförklarliga infektionerna!

Dr Linda ringer på tisdagen, hon börjar med att säga att de kommer omgående att förlänga intyget för allvarligt sjukt barn för hon tycker inte vi skall göra benmärgsprovet innan jul, dels för att vi förmodligen inte kommer att få en tid, sen vill de gärna planera in fler undersökningar under tiden Klara är sövd. Tex skall ÖNH läkaren titta ner i luftstrupen och se hur/om stenosen har förändrats, sen ville dr Stenström som fixat allt med Klaras tarmar, kolla så att allt ser bra ut där. Därför kommer provet att tas i LUND!! Känns skönt! Provet kommer att tas av onkologerna i Lund, de är ju vana vid denna typ av prov, och googlar man benmärgsprov så handlar träffarna till 99% om cancer... Denna sjukdom har ju varit på tapeten även i teorierna kring Klaras fall då sjukdomsbilden delvis påminner om leukemi, men nu verkar det som att man inte alls är inne på det spåret längre. Just nu känner både jag och Johan att ovissheten är det värsta, bara man får en diagnos, vilken som helst, så man kan gå vidare därifrån.

Tyvärr har jag inte några större förhoppningar om att benmärgsprovet skall ge oss ett glasklart svar... Dr Linda hade under en konferens med övriga infektionsläkare i hela regionen berättat om Klara, men ingen hade någon vettig teori om vad det kunde vara... Idag tog vi det sista provet i den serie prover som under 6 veckor har lämnats för att se om det händer något som kan ge svar på infektionerna, men inget av proverna har varit avvikande, men denna serie prover kommer att sen att granskas tillsammans med benmärgsprovet.

Många kul saker har hänt trots att lillan varit sjuk (hon piggade på sig efter bara ett par doser av penicilinet!) Vi har varit på luciafirande i skolan, alla ettorna lussade för föräldrar och syskon, det var så fint!! Vi har haft trevliga middagsgäster! Granen hämtades traditions enligt i skogen i söndags, inte lika stämningsfullt i år utan snö och Klara fick åka vagn istället för pulka, men alla fick varsen gran o gamla Rut blev trött o stel :-) Jag har jobbat ganska mycket!! Det hör ju inte till vanligheterna ;-) Denna veckan har jag "jullov" för att börja jobba igen på tisdag. Johan har tagit bort stiften eller vad vi skall kalla dem, han hade med dem hem, de var gigantiska...

Mina alldeles egna tomtar :-)

Ta det lugnt, det blir jul ändå!
Therése