onsdag 20 januari 2010

Söta lillasyster ser dagensljus


Klockan 15,24 måndagen den 21/9 2009, förändrades vår tillvaro totalt!! Det var då hon föddes med planerat kejsarsnitt, söta lillasyster! Hon vägde 3730g hade mycket hår och var otroligt söt.

Vid snitt så sväljer barnen ofta fostervatten och behöver lite hjälp direkt vid födseln, det visste vi, så när hon och pappa försvann var jag inte det minsta orolig där jag låg på operationsbordet. Efter en dryg halvtimme hade läkaren sytt ihop mig och jag skulle rullas in på förlossningen igen fick jag ytterligare en skymt av den lilla skönheten som befann sig i behandlingsrummet utanför operationssalen. Sjukhuspersonalen informerade mig om att hon hade svalt ganska mycket fostervatten och behövde andas i "motvind"/CPAP, men att hon skulle komma in till mig snart.

Inne på förlossningsrummet blir väntan lång och nu börjar det kännas lite oroligt i magen... Varför kommer dom inte?!?!? Barnmorskan börjar oxå undra, så hon går och kollar läget, kommer tillbaka till mig och säger "dom kommer snart". Men det dröjer ett bra tag innan Johan och en läkare kommer in till mig utan lillan, då knyter det sig i min mage, för jag förstår att något är fel. Läkaren som heter Markus informerar mig om att de upptäckt att lillasyster inte har någon ändtarmsöppning (analatresi), men det är inget att oroa sig för, det går att åtgärda med operation, MEN ni måste åka till Lund nu ikväll. NEEEJJJ!!! Stopp nu, så här skulle det inte vara!! Pappa skulle ju åka och hämta storebror så skulle vi mysa hela familjen på BB. Tankarna bara snurrar runt i huvudet, man fattar inget....

Så tycker barnmorskorna att jag skall få träffa lillan lite innan vi åker till Lund, så jag skjutsas in på NEO där hon ligger och blir undersökt av kardiologen Marja som gör ett ultraljud på hennes hjärta. Jag tror att detta sker för att hon skall orka med transporten till Lund, men när Marja vill prata med oss inne på vårt rum på förlossningen så kommer oron igen... Hon har upptäckt att det är något med hjärtat oxå!!! NEJ NEJ NEJ skriker det i mitt inre, och tårarna strömmar ner för mina kinder. Mer vill hon inte säga utan lämnar det till ett av europas bästa barnsjukhus som ligger i Lund, tack och lov!!

Vi transporteras till Lund, lillan i en ambulans och jag i en annan, pappa fick bli skjutsad dit av farfar. Väl i Lund hamnar jag på BB eftersom jag är nyopererad och lillan hamnar på NEO som ligger i samma byggnad som BB. Pappa får som väl är sova hos mig på BB. Experter har ringts in och undersöker henne under kvällen/natten. Först kommer kirurgen som skall lägga upp en stomi (påse på magen) och berättar att det skall göras dagen efter. Sen kommer kardiologen och bekräftar Marjas misstankar om att något inte stämmer med hjärtat. Inga ord kan beskriva vad vi kännde i detta ögonblick.... Hon har ett hjärtfel som heter Fallots tetrad. Oxå detta är ett fel som man kan korrigera med operation när hon blivit ca 6 månader. Ev behöver man sätta in en shunt för att avlasta hjärtat innan den stora korrigeringen. Ojojoj vilken dag, kväll och halva natten. Nu skulle jag och Johan försöka sova några timmar innan det var dax för operationsdag.... Ett namn måste lillasyster ha snarast möjligt tyckte både jag och Johan, och det var vad jag gjorde resten av natten, låg och tänkte på passande namn. När det blev tisdag morgon hade jag ett namn jag gillade och la fram det för Johan som oxå gillade det, Klara!! För detta skall vi och hon banne mej KLARA!!!

Denna lyckliga, omtummlande, chokerande dag är den stora anledningen till att jag skapar denna blogg. För att nära och kära och andra intresserade ska kunna följa vad som händer med Klara. Det återstår ju 3 operationer och de kommer förmodligen att ske inom loppet av ett halvår.

7 kommentarer:

 1. Aaaa blev ju alldeles tårögd vännen!!!! Självklart var Klara ett bra namn.....som du skrev detta ska ni KLARA =)
  Bamse Kramizar till er alla
  fr Emma

  SvaraRadera
 2. Helt plötsligt känns min blogg jätteytlig...
  Vad fin din blogg är! Och vad fin Klara är!
  Kramar

  SvaraRadera
 3. Gokväll i stugan lilla miss likasinnad =0) kalas fin blogg, miss jo bäjbii , se ja soon.
  Kramis Mia

  SvaraRadera
 4. hej Hej, du har en riktigt fin sida gumman!!
  ser att du lagt till statistik....var hitta du den? Ja visst va fiskarna söta, du matade väl dem genom att trycka med musen ,då kommer det mat =0) ha en mysig maskerad imöra, å pussa på Z , Kramis

  SvaraRadera
 5. Skrev precis här men något hände och vet inte om det kom iväg ?

  Är ny läsare här, hittade din blogg då jag sökte på anal atresi. Har en dotter, Alice, som föddes med LÅG anal atresi och din berättelse om er första tid i livet med er lilla dotter och det ni gick igenom påminner om den start vi fick med våran Alice som även hon, kom ut med snitt den 22/9 2009. och även här finns en storebror med i bilden. Du får gärna maila mig (privat) om du vill. Blir så mkt att skriva här.

  Fin blogg !

  SvaraRadera
 6. Hej Maria,
  Tack för din kommentar!

  Vilket otroligt "sammanträffande" att vi har lillasystrar födda med snitt med en dags mellanrum och samma åkomma....

  Vill gärna maila dig,får inte fram din mailadress här på sidan.
  Kontakta mig på
  thessan73@hotmail.com

  Vänliga hälsnigar Therese

  SvaraRadera
 7. hej!
  sökte precis på analatresi och fann ett gammalt inlägg av dig. min son föddes juni 2010 med VACTerl. han har än så länge op 4 ggr. hur mår klara idag? om du vill får du gärna maila på josefine.azari@gmail.com

  mvh jossan

  SvaraRadera