måndag 25 januari 2010

Blir det jul hemma med familjen?

Det är en helt vanlig måndakväll, det är dagen efter lucia. Barnen har gått och lagt sig vid 20.30 och jag passar på och klistra ihop pepparkakshuset innan det är dax att kolla CSI kl 21. Vid 22.10 går jag och Johan upp för att lägga oss. När vi kommer upp möts vi av en liten tjej som har väldigt svårt att andas. Vi ringer sjukvårdsupplysningen som har låååång kö som vanligt, under tiden packar jag kläder till Klara och till mig för jag inser att vi kommer att få åka in och förmodligen stanna iaf över natten. Inget händer i telefonkön, o Klara blir sämre trots att Johan tagit upp henne. Vi ringer hit farmor så att vi slipper väcka Zack och oroa honom. Till slut väljer jag att lägga på och ringa 112 istället. Väntan på ambulansen känns som en evighet, men jag tror inte det tar mycket mer än 7 minuter innan dom är här. Det blir blåljus o 150 knyck in till Kristianstad, ändå har det nog aldrig tagit så lång tid att åka 2,5 mil.

Väl inne på CSK möter dr Marcus oss innanför portarna. Det känns väldigt skönt att det är en läkare vi känner och som känner till Klaras historia. Han misstänker krupp eftersom det kommit så plötsligt, så det blir en adrenalin inhalation som har väldigt god effekt. Eftersom ett krupp anfall kan komma tillbaka när adrenalinet släpper får vi stanna kvar över natten, och efter ett par timmar börjar hon bli sämre igen, så ny inhalation görs, oxå denna mycket effektiv, så Johan kör hem vid 01.45. Ytterligare några undersökningar skall göras innan jag kan få krypa ner i den underbara sjukhussängen vid 02.30. Jag somnar som en klubbad oxe, för att vakna av det värsta ljudet jag någonsin hört 30 minuter senare. Klara får knappt luft, jag kastar mig på larmknappen och sköterskan kommer och hon larmar direkt, in springande kommer ytterligare 3 sköterskor och dr Markus, som tycker läget är allvarligt, så han ringer in ytterligare en läkare och dom beslutar att Klara skall flyttas till intensiven för att få hjälp att andas. Efter ytterligare adrenalin flyttas vi ner till NEO/BIBA där Klara läggs i en CPAP som hjälper henne att blåsa in luft i lungorna. Man misstänker fortfarande krupp. Vid 05 går jag och lägger mig i rummet jag fått på NEO....

Dagarna går och Klara ligger kvar på NEO, blir väl inte så mycket bättre och man vet inte riktigt vad det är för fel. Hon ligger kvar i CPAP och får adrenalin med jämna mellanrum. Det riktas en stark misstanke åt RS virus, eftersom förloppet är identiskt, men det tas 3 tester och alla är negativa. Även test för svininfluensa tas, men även detta är negativt. Jag och Johan isoleras och får inte sova på NEO längre för att inte sprida smitta till småttingarna som ligger där. Vi får ett rum på avd 43, men får inte vistas i deras matsal mm utan får hålla oss på rummet när vi är på avd.

Vi turas om att sova på sjukhuset respektive hemma hos Zack som denna gång mår mycket dåligt av hela händelsen. Han är väldigt ledsen och vill inte äta ordentligt. Även jag och Johan tycker att detta är mycket jobbigare än veckorna i Lund eftersom Klara mår mycket sämre nu och sen är det ju dessutom jul nästa vecka.... Hur blir det?? Zack som har längtat såå...

När jag kommer till sjukhuset fredagen den 17/12 efter att ha sovit hemma är Klara riktigt dålig, varken adrenalin eller CPAP hjälper, det ser riktigt illa ut... Men enl rondande läkare som var inne hos henne på fm så har sjukdomen nu nått sin kulmen och nu kommer det väldigt snart att vända. Varken jag eller Johan tror riktigt på detta när vi ser henne må så dåligt. Vi går och äter lunch vid 13 och då har hon jättejobbigt att andas och är lite ledsen o orolig. Döm om vår förvåning när vi kommer tillbaka en timme senare och dom har tagit bort CPAP och det hörs INGET när hon andas?!?!?

Det kom några motgångar, inte sååå tuffa, så hon fick ha CPAP vid behov och låg kvar på NEO till måndagen 21/12 då vi blev flyttade till avd 43. Fortfarande inhalerade hon adrenalin var 4e timme, så vi börjar bli oroliga för om vi kommer hem till jul...
Men dr Beata tycker absolut att vi skall få fira jul hemma och hon frågar vad vi behöver för att vi skall kunna förverkliga detta, sen hjälps vi åt, så på eftermiddagen den 23/12 får vi permission!!!! Dock med ett riktigt tufft schema för mig och Johan och med en läkemedels/hjälpmedels packning som var gigantisk. Vi får agera vårdare hemma. Adrenalin var 4e timme, mat var 3e DYGNET RUNT!!!, cortison 2ggr om dagen + medicinen hon har för sin inopererade shunt en gång om dagen... Det är riktigt tufft, men vi fick fira jul med vår familj så det var det värt!!!!


Vi kunde långsamt trappa ner på adrenalinet och gå över till att inhalera koksalt istället. Hon tillåts äta när hon är hungrig ist för var tredje timme, dock orkar hon ju inte äta fulla mål själv, så hon sondas resten. Den 11/1 2010 skrivs vi ÄNTLIGEN ut!!! Nästan en hel månad på sjukhus för ett sketet förkylnings virus...

Idag inhaleras hon fortfarande med koksalt ibland och sonden hänger med ännu. Den är läkarna inte helt övertygade om att hon kommer att bli av med innan den stora hjärtoperationen:-( Vi är på återbesök på CSK en gång i veckan för att kolla vikten mm. Sen roar sig Klara med att dra ut sonden någon gång i veckan, så då måste vi åka in till barnakuten och sätta in den igen ;-) Får väl se om jag tröttnar på att köra fram o tebax till CSK för sondens skull och ber sköterskorna lära mig sätta in den. Men där är vi absolut inte än, för Klara tycker det är fruktansvärt att sätta dit den....

Jaha det var hela bakgrundshistoren kring Klara. Inläggen framöver kommer inte att vara såhär gigantiska utom ev vid de framtida operationerna. Tanken med bloggen är att jag skall skriva lite om vår vardag och illustrera med mycket bilder varje dag. Hoppas Ni inte tröttnat efter dessa lååånga inlägg utan vill fortsätta att följa oss :-)


11 kommentarer:

 1. Självklart kommer vi följa er blogg. Man har varit helt inne i den, blivit tårögd ena stunden & sen smajlat i nästa =)
  Lilla söta Klara, du, Johan & Zack Kramizar till er fr oss!!!!!
  Emma med familj =)

  SvaraRadera
 2. Åhhhh!! Hon ser ju oerhört välmående ut, med Er goda omvårdnad kan det ju inte bli bättre!! Jag kan bara gå och tänka på Er ibland, tänk va liten på jorden man är!! Gabbe har oxå varit med om det där med blåljus/ambulans och krupp/asmta!! det är fruktansvärt när dom inte får luft :( usch!! Jag följer er varje dag nu, hoppas och håller tummarna för allt med op i framtiden!! Absolute kommer det gå bra, man får lixom inte tänka på annat! Hoppas det är bra med Zack nu oxå... Många varma kramar Sarah

  SvaraRadera
 3. Hej

  Följer bloggen fanatiskt, du skriver otroligt bra om allt det jobbiga.
  Ses snart.
  Kramar Jocke

  SvaraRadera
 4. Kikar in o lämnar en kommentar efter mig. En jättefin blogg du har som jag gärna kommer följa. Ni är i en situation som jag aldrig kan föreställa mig i. Men ni är ett par riktiga kämpar hela familjen o hoppas att allt kommer gå riktigt bra för er!
  Kram från Lina (arbetskamrat till Johan).

  SvaraRadera
 5. Tröttnat! Jag ser det snarare som en ära att få ta del av er nuvarande verklighet och det är en ynnest att få läsa dina tankar och funderingar och misstänker att det är massor av känslor som blandas i samband med ditt författande! Jag är glad att allt utvecklats så väl som det har gjort till dags dato och ser fram emot att snart få se er alla live!
  Kramisar Ulrica

  SvaraRadera
 6. Du skriver hur fint och öppet som helst. Tack Johan för att du visade mig bloggen. Önskar hela er familj allt gott.
  Kram från Kea (arbetskamat till Johan)

  SvaraRadera
 7. Hej Familjen Lindström. Tårarma rinner, jag läser om Klara, har ju själv för många år sen varit med om att åka till sjukhuset med sjukt barn flera gånger i veckan. Du skriver så fint och jag önsker er all lycka. Kram

  SvaraRadera
 8. Håller med övriga, du skriver jättefint och ena sekunden gråter man för att le nästa, precis som Emma skriver. Känns som ett oerhört privilegium att få "vara med" och läsa om er resa med Klara. Hon är hur gullig som helst, och jag är övertygad om att allt går BRA!!

  Kramar Malin, Vanja o Vide

  SvaraRadera
 9. Hejsan hela Familjen Lindström!

  Therese du skriver jättebra. Jag kan inte sluta läsa din blogg. Jag kommer garanterat att följa den varje dag. :)
  Tack Johan för att du berättade om bloggen.

  Första dagen jag läste din blogg så började tårarna att rinna...ni har fått gå igenom så mycket och har mer kvar. Men jag är övertygad om att allt kommer att gå jättebra för lilla söta Klara. :)

  Kram Från Malena (Arbetskamrat till Johan)

  SvaraRadera
 10. Söta lillasyster är så fin! Tack för att jag får läsa om Klara och familjen. Så bra skrivet! Kram från Åsa (oxå jubbekompis)

  SvaraRadera
 11. En STOR KRAM till Familjen Lindström som låter oss alla få en inblick i ert liv.

  Söta Klara kommer klara detta & det ska bli så roligt att få träffa henne i verkligheten =)

  Kram från Milla (Kollega till Johan)

  SvaraRadera